maandag 24 oktober 2011

Klein Groen Zakje

Vandaag wil ik het even hebben over een grote verslaving van mij en van velen, het Kleine Groene Zakje. Afgelopen januari maakte ik kennis met dit fenomeen en merkte dat het toch wel een verandering teweeg bracht in mijn kennis over koffie.

De uitvinder ervan, Rob Berghmans vertelde mij dat dit zijn kindje was. Het is de bedoeling om altijd biologisch geteelde bonen te gaan gebruiken voor de blend. De laatste blend die ik thuis heb gehad was eentje van drie bonen, allen arabica en gemelangeerd in de verhouding 50-25-25. Ik meende de Yirgacheffe, Honduras Marcala en Malawi Geisha. Hoorde dat hij binnenkort weer bezig gaat met de melangering door er een pulped natural Brazil in te gaan verwerken. Daar wordt ie in elk geval wat zoeter van.

LittleGreenBag is het pronkstuk van Caffenation en wordt met liefde behandeld door roastmeister Jeff Verellen, onlangs wereldkampioen Aeropress geworden tijdens de HOST in Milaan. Ik ben nog niet vereerd geweest met hem samen te mogen branden, maar wat ik weet van horen zeggen is dat hij bijna feilloos aanvoelt wanneer de bonen klaar zijn om uit de Giessen gehaald te worden. Daarna uiteraard luchtgedroogd voor optimale smaak. Kenmerkend voor de bonen is dat ze licht gebrand worden om daardoor de verschillende smaken naar buiten te laten komen. Ik vind hem met name uitermate geschikt voor cappuccino vanwege de iets rinsige smaak die vaak naar boven komt. Samen met de melk is hij dan in harmonie en krijg je een zoete cappuccino waar je de verschillende smaaktonen van de espresso ook in proeft.

Er zijn een paar aanbieders in Nederland van deze mooie melange, namelijk The Village Coffee & Music in Utrecht, IJssalon Crusio in Bergen op Zoom en recentelijk ook de filters bij Coffee United in Amersfoort. Ik vind het zelf heel erg fijn om ze te halen uit Antwerpen maar de rest weten deze bonen te waarderen en hoe ze ze het beste kunnen bereiden. Het fijne is ook dat ze altijd de onderdelen zelf krijgen zodat ze deze zelf kunnen uitproberen. Daardoor krijg je altijd leuke verrassende espresso te proeven, vaak met frisse zoetheid van citrus maar ook tonen als hazelnoot, sinaasappel en chocolade. Mooi voorbeeld hiervan is de Harrar die ik van ze kreeg;


Tenslotte nog een kleine opmerking, er zijn mensen die het soms niet helemaal eens zijn met de brandwijze van Caffenation. Het is soms te rinsig daar waar mensen diepe donkere smaken verwachten. Het is ook geen boon waar de beginnende koffiedrinker mee moet starten denk ik. Ik ben van mening dat de LittleGreenBag heel erg goed geschikt is als dubbele ristretto uit de naked of in een cappuccino. Je proeft dan juist de smaak waar hij bekend om staat. Dus niet meteen afkraken als je hem proeft en hij is te rinsig, eerst kijken hoe hij behandeld wordt door de barista. Het is en blijft een topproduct.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten