Ik heb het afgelopen jaar veel dingen aangeschaft voor het maken van filterkoffie. Ik begon vorig jaar september met het fenomeen SlowCoffee en pakte dit goed aan. Ik kocht een 3-kops Chemex, een kunststof Hario V60, een Clever Dripper en een Aeropress van mijn vrienden van Mijn Broer En Ik, beter bekend als baristashop.nl waar je alle gadgets kan kopen. Later kwam daar nog een Syphon bij van Hario. Ik kocht er filters bij, serveerkannetjes en heb nog even overwogen een brewstation te kopen maar dat werd me een beetje te gek.
Anyway, in het begin moest ik niks hebben van de plastic drukcilinder maar na een tijdje kwam ik er achter dat ik hem verkeerd gebruikte. Ik had bij youtube de filmpjes gezien dat je hem moest gebruiken als een soort van espressomaker want daar is hij officieel ook voor bedoeld. Je fijne koffie gebruiken, weinig water en snel handelen. Als je dan koffie wilde moest je hem aanlengen met water als een soort americano. Dus ik gebruikte de diep donkere espressoblend waar ik dagelijks mee werkte en merkte dat het niet echt lekker was. De techniek vond ik ook niet echt praktisch, je moest hem met open filter naar beneden op een kopje zetten, water opgieten tot (2), plunjer erop en doorduwen. Omdat je dus een open filter had drupte de eerste extractie er al weer doorheen dus snel dat ding erop en aanduwen. Resultaat laat zich te raden. Nee, eerste keer was ik er geen fan van.
Later werd ik onderwezen door sensei Friso van der Mei en die leerde mij een hele andere techniek en ook een hele andere manier van koffiebereiding. Je moest mooie filtermaling gebruiken in de gebruikelijke brewratio van 1:16 dus 60gr gemalen op 1000gr water. Dat resulteerde in een 12gr per 200gr water. Daar ging ik mee aan de slag. Ook leerde hij mij de 'Inverted' techniek, waarbij de de Aeropress 'op de kop' zet zodat je de extractie in de cilinder houdt en dus geen tussentijds extractieverlies krijgt.
In de Aeropress past ongeveer 250gr water maar ik houd altijd rekening met de gemalen koffie, dus ik begin meestal bij 14,5gr -> 225gr water. Ik ben zelf fan van de inverted techniek geworden dus die gebruik ik meestal. Standaard handelingen; aeropress voorverwarmen, papieren filter spoelen, kopje voorverwarmen, boontjes wegen en malen. Ik gebruikte een fruitige kenia die ik had gekregen van Friso. Watertemperatuur had ik nog geen idee van wat dat zou doen met de koffie, maar daar kwam ik later pas achter. Dus ik de filtermaling erin, 30gr opgieten, 30sec infuseren, rest van het water opgieten, 45sec extractie, filterdeksel erop, omdraaien en doorduwen. Dit alles binnen de 3 minuten. Het resulteerde in een hele mooie heldere fruitige koffie met licht zoete tonen. Ik was blij verrast! Nog verraster werd ik toen ik merkte dat waterkwaliteit en opschenktemperatuur ook invloed heeft op de smaak van koffie. Lagere temperatuur zorgde soms voor meer zoetheid, gefilterd kraanwater uit een britta filter maakte dat de smaak mooier naar voren kwam. Later ging in experimenteren met de DISK van CoaveCoffee. Je merkte echt het smaakverschil tussen een papier filter en de metalen filter.
Na verloop van tijd ging ik recepturen opschrijven voor mij logboek. Een mooi voorbeeld uit de voorbereiding van de BrewersCup van dit voorjaar:
Bonensoort: Panama Los Lajones Organic Honey Processed
Leverancier: GoldenCoffeeBox
Maler: Mahlkonig Guatamala
Water: Ongefilterd kraanwater
Methode: Aeropress met DISK
Grammage: 20,5gr
Water: 200gr
1e infusie: 45sec op 82grC, 70gr. Daarna opschenken langs rand.
Extractie: 45sec
Doorduwen: 51sec
TDS: 2,1
Tot slot nog een filmpje van mijn vriend Marc uit Belgie, gemaakt tijdens de Aeropress kampioenschappen. Hij werd runner-up achter Charlene de Buysere in het Belgisch Aeropress Kampioenschap, gehouden op 2e paasdag van dit jaar bij Caffenation te Antwerpen. Hier zie je mooi de beide zetmethodes voorgedaan.
Ha! Mooie vrienden heb jij ;o)
BeantwoordenVerwijderen