zondag 23 oktober 2011

Koffievrienden

Goed, mijn eerste bericht gaat over mijn vrienden in de koffiewereld. Via dit bericht wil ik ze even bedanken. De afgelopen periode is er veel gebeurd met mij. Ik heb veel dingen meegemaakt die ik niemand maar dan ook echt niemand toe zal wensen. Ik zal proberen mijn emotie te bedwingen en in het kort uitleg geven waar het om gaat.

Ik heb 3,5 jaar een franchise gehad in Groningen met twee zaken waar ik heel erg veel plezier aan heb beleefd. Het waren twee zaken met allebei hun eigen karakter en uitstraling. Ik was met name verliefd op de zaak in de drukste winkelstraat van Groningen; de Herestraat. Dit zaakje was alles wat ik me wenste, een klein knus zaakje waar ik mijn nieuwe passie kon weerspiegelen, namelijk koffie. Wegens vervelende omstandigheden waar ik nu even niet over wil praten moest ik er in augustus dit jaar mee ophouden. Dit is echter niet zonder slag of stoot gegaan en nu nog steeds heb ik het er moeilijk mee.

Sinds september vorig jaar heb ik een aantal mensen leren kennen doordat ik had besloten mijn liefde voor het koffievak verder uit te diepen. Ik heb met name via twitter mijn interesse in koffievak tentoongespreid door veel foto's en tweets te versturen met waar ik mee bezig was. Met name de nieuwe beweging van SlowCoffee heeft mij nieuwe inspiratie gegeven en ik heb veel nieuwe mensen leren kennen die dezelfde passie en liefde voor het koffievak met mij delen. Bij hen kan ik ook mijn verhaal kwijt en kan ik openlijk praten over de situatie.

Friso
De eerste persoon die ik even aan wil halen is Friso van der Mei. Ik heb Friso voor het eerst leren kennen tijdens de Horecabeurs in Assen van januari 2010. Ik werd gevraagd door Ticino uit Klazienaveen of ik misschien een paar dagen wilde draaien als barista op hun nieuwe Faema Emblema. Ik ben toen met hem in aanraking gekomen. Ook via Twitter ben ik meer over hem te weten gekomen. Hij heeft een eigen Grand-Cafe in Drachten waar hij op een Mirage hele mooie dingen laat zien. Hij heeft mij geintroduceerd met de wereld van de Extract-MoJo en heeft mij verschillende dingen geleerd hoe je recepturen moet berekenen, VST-Baskets, NakedFilters, bonenleveranciers en alles wat je nog kan bedenken. Mooie herinneringen heb ik aan de Nederlandse SlowCoffee Kampioenschappen en Aeropresskampioenschappen, waar we tot diep in de nacht recepturen hebben gemaakt en geproefd, testen met de MoJo en afgeblust met een biertje. Ook als ik weer eens wat lekkers bestelde dacht ik altijd even aan hem en bestelde even wat mee. Datzelfde deed hij ook bij mij. Het fijne vind ik ook dat ik altijd bij hem langs kan komen en bij hem even mij verhaal kwijt kan. Een vriend in hart en nieren en staat altijd klaar voor leuke koffie-events. Ik hoop dat ik hem als vriend kan behouden, ook nu ik niet meer zoveel spannends aan het doen ben.

Richard

Een tweede is toch wel mijn mentor, mijn raadsman en leraar. Richard Schukkink heeft toch veel voor me betekend wat betreft mijn opleiding. Ik ben eigenlijk via via met hem in contact gekomen. Ik wilde mijn SCAE-opleiding gaan doen maar wist niet echt waar. Ik had kortstondig contact met hem en mocht in plaats van zijn gebruikelijke locatie bij hem thuis de opleidingen gaan volgen. Daar was ik erg verheugd over en heb dus mijn SCAE lvl 1 en 2 met succes bij hem thuis afgerond. Ik heb mogen kennismaken met zijn vrouw en voorbeeldige kinderen, heb veel met hem gesproken over hoe het met mij zit en heb veel inspiratie opgedaan bij hem. Volgens mij is hij nog steeds overdonderd van mijn presentatie van de Chemex tijdens mijn lvl 2 examen. Ik heb al met hem gesproken over thee en wil ook een theecursus bij hem gaan volgen. Altijd als ik ergens kom waar een mooie theewinkel is kan ik het niet helpen om even aan hem te denken. Zo had ik laatst iets voor hem meegenomen uit Kopenhagen, weet eerlijk gezegd nog steeds niet wat het was. Zijn lessen hebben mij zeer veel geleerd over de koffie maar ook over thee en met name smaak heb ik bij hem leren te analyseren.

Caffenation
In januari van dit jaar ben ik samen met mijn vriendin een lang weekend naar Antwerpen geweest. Ik had al een beetje vernomen van de Antwerpse koffiescene maar eigenlijk heeft dit bezoek mijn ogen wel geopend. Ik kwam terecht bij toch wel mijn voorbeeld en smaak van hoe in mijn ogen een espressobar eruit moet zien; ik kwam bij Caffenation.
Ik was er nog nooit geweest maar toch voelde ik me gelijk thuis aan de Hopland. Ik raakte vrij snel in gesprek met eigenaar Rob Berghmans en hij begon meteen zijn passie en enthousiasme op me los te laten, wetend dat het blijvend zou zijn. Ik was de periode voorafgaand een beetje de weg kwijt, ik wist wel wat ik wilde maar het kwam er niet echt uit. Ik had een trigger nodig en dat werd het enthousiasme van Rob. Hij liet me zien dat je op een hele simpele manier iets heel erg moois moet neerzetten. Van hem heb ik ook geleerd dat ik sfeer en beleving in de zaak net zo belangrijk zijn als goede koffie en de manier van zetten. De Rock 'n' Roll sfeer in de zaak, samen met de passie en liefde waarmee het gemaakt wordt heeft mij doen beseffen dat dit toch wel het mooiste vak is wat er bestaat. Er volgden meer afspraken, de Belgische Aeropress kampioenschappen en de proeverij begin oktober waar de Aeropress van Jeff werd getest die hij zou gebruiken tijdens de WAC. Alles onder het toeziend oog van allemaal koffiegekken. Ook de baristi zijn inmiddels fijne bekenden geworden, Bert, Isa, Jeff, Roeland... allemaal toppers!



Ik heb nog veel meer vrienden bij wie ik alles kwijt kan. Ik wil graag nog een paar mensen bedanken voor al hun tijd en luisterend oor die ze voor me klaar hebben. Niet op volgorde... ;)

Frans Taapken - Dutch Brewmaster, werkzaam bij De Eenhoorn in Kampen
Tineke Jansen - Koffiemeesteres bij De Eenhoorn in Kampen
Marc Berringe ;) - Koffiegek uit Belgie, inmiddels een zeer fijne vriend
Patrick Groenewold - Eigenaar Single Estate
Joost Leopold - Koffieschooleigenaar
SOK Amsterdam - Sander, Onno en Kees... need I say more?
Rick van de Espressofabriek - Eigenaar en ondernemer
Moniek Smit - Koffiejuf
Jaap van De Groene Boon - Bonenspecialist
Fascino Coffee - mijn eerste ervaringen met single origins, vergeet ik nooit meer
The Village Coffee & Music - de boys uit Utrecht zijn echt gaaf
Aad Bruggeman - eigenaar Dell'Arte
ScreamingBeans - Dick en de crew
Annemarie Tiemes - SCAE Coordinator en inmiddels fijne vriendin
Crusio - Koen & Kiona en Bonnie en de rest van de crew
Sander Groenink - eigenaar CU Zwolle
Peter Wisserhof - eigenaar CU Amersfoort, tevens RAY niet vergeten!
Jelle Algra - vertegenwoordiger Mocca'dor
Grardie - Lebkov, Coen, Yakup
Sebastiaan van Pommeren - Utrechts koffiemachinepaleis
EBCaffeina - Nijmeegse koffiespecialisten
Sander Arnoldussen - KoffieOpWielen

Er zijn nog zoveel mensen die ik blijkbaar zal vergeten, maar in elk geval ben ik blij dat ik een schare vrienden heb opgebouwd. Ik zal proberen in de toekomst mijn koffieblog te vullen met weetjes en commentaren.

1 opmerking: